I Sverige firar vi flera olika högtider, påsk återfinns bland dessa och firas varje år. Dock är det inte helt enkelt att veta varför vi firar påsk.
För det finns faktiskt två olika anledningar. I Sverige firar vi påsk av anledningen att man inom kristendomen tror att Jesus dog och återuppstod under påsken. Dock finns det även en judisk påsk som är kopplad till den kristna påsken. Jesus firade den judiska påsken, Pesach som den också kallas då han red in i Jerusalem.
Hela den kristna påsken är kopplad till den tid som föregår och efterföljer Jesus död och uppståndelse. Den börjar på palmsöndagen och slutar på påskdagen. Palmsöndagen firas då det var dagen då Jesus red in i Jerusalem på en åsna och folket la kvistar, grenar och även sina mantlar framför honom. Andra dagar som firar är dymmelonsdagen, skärtorsdagen och långfredagen. Långfredagen var dagen han blev korsfäst. Skärtorsdagen var dagen han tvättade sina lärjungars fötter. Dymmelonsdagen är dagen som påbörjar påskfriden.
Vad är det vi firar när vi firar påsk?
När vi firar påsk är det en kristen högtid som vi firar. Det är veckan som leder fram till att Jesus blir korsfäst och dör för att sedan återuppstå på påskdagen. Från det att han inkommer till Jerusalem till det att han återvänder till himlen. För det är vad vi firar när vi firar påsk. Att vi äter speciell mat och att vi letar ägg är en senare tradition. Det är också en tradition som i sig inte har kristna rötter.
De flesta av oss firar påsk för att det är en tradition och en familjehögtid. Då man samlas i familjen för att äta gott, få påskägg och umgås tillsammans. För en del är det dock förknippat med besök i kyrkor under flera av dagarna under veckan. Det finns också en påskmässa på påsknatten som firar uppståndelsen i alla kristna kyrkor. Då grunden bakom att vi firar påsk är att Jesus uppstod från de döda, visade sig för sina lärjungar och sedan återvände till himlen. Det är även en åminnelse av hans lidande och död för våra synders skull.