Om du är en av de som regelbundet ger dig ut och vandrar eller bara gör det sporadiskt så kanske du upplever att dygnet får många fler timmar på vandrande fot? Kanske har du ibland stunder över som du inte riktigt vet vad du ska göra med. Det finns naturligtvis tillfälle att prata med sina medvandrare eller bara vara tysta och njuta av Moder Naturs skönhet. Skulle du ändå vilja fördriva tiden de där timmarna efter middagen innan läggdags, eller under en regnig dag då du är instängd i fjällstugan så kommer här flera tips på enkel underhållning för vandraren.
Nu för tiden har vi väl knappast en lugn stund av avkoppling då vi alltid har kontakt med omvärlden genom smartphones och surfplattor. Är du mer traditionell av dig och helst inte går med en telefon i ansiktet när du är ute på vandring? Det är förståeligt. Det finns mycket att se och upptäcka med varje steg när du är i nya miljöer, men kanske kan en enkel lek faktiskt få dig och ditt sällskap att upptäcka mer. En klassisk lek på vandringsleder som nästan alla kan är ”I spy with my little eye”, ungefär ”Just nu ser jag..”. Den går helt enkelt ut på att en person tänker på något som den just sett i naturen, nämner ordets första bokstav och sedan får de andra i sällskapet titta sig omkring och gissa på vad det är personen ser. Ett sådant simpelt koncept kan vara underhållande nog att fördriva tid med, men också för att både upptäcka och tolka omgivningen. Är man lite underfundig kan man komma på kluriga ord för enkla saker runt omkring en.
Det är också lätt att ta med sig olika spel i ryggsäcken. En kortlek får plats i de flesta väskor, väger knappt något och med den kan man spela en outtömlig mängd spel. Det bästa är att det finns många universella spel som människor från hela världen kan. Du kan också spela på egen hand och samtidigt träna hjärnan genom spel som patiens. En kortlek går snabbt att plocka fram och packa ihop, och har du tur kanske du träffar någon som kan göra lite magiska tricks med kortleken.
Andra vanliga ordlekar kan vara den klassiska leken där man bestämmer en ämneskategori, som frukt, länder eller bilmärken, och sedan en bokstav där de tävlanden i tur och ordning får lista saker som ingår i ämneskategorin och börjar med den bestämda bokstaven. Denna lek kan göras på många olika sätt och i många olika varianter. Liknande lekar är väldigt enkla att utföra då man samtidigt går och är i rörelse utan att störa koncentrationen på omgivningen och stigarna.
När man sedan nått fram till fjällstugan eller satt upp tältet och det är dags för övernattning finns det alltid en liten stund att fördriva under tiden man väntar på middagen eller när man just har ätit. Nu är det enkelt att plocka fram sin smartphone och spela spel både med sig själv eller med personerna runt om, men om man inte vill förstöra den naturliga stämningen, känslan av att vara frikopplad från det teknologiska och moderna samhället bör man såklart låta bli sina telefoner och plattor. Är ni flera i sällskapet kan man spela det spännande rollspelet Maffia, där man delar in sig i lag och försöker hindra maffian från att mörda oskyldiga. Spelet genomförs helt sittande och man behöver inte anstränga sig eller utföra någon fysisk syssla.
Under 90-talet var det också populärt med olika magnetspel. Dessa charmiga små lådor innehåller allt från schack, fia med knuff, dam, backgammon eller kinaschack och väger nästan ingenting i packningen. Kanske är det dags att återupptäcka magnetspelen istället för smartphones?