Under årets vintersäsong genomfördes totalt 21 miljoner gästnätter i Sverige, en ökning med 1 procent från föregående år. Antalet utländska gästnätter ökade med 8 procent, medan svenska gästnätter minskade med 3 procent. Störst ökning stod danska gäster för – 190 000 fler gästnätter, vilket innebär en ökning med 25 procent mot förra årets vintersäsong. Det visar Tillväxtverkets siffror från inkvarteringsstatistiken för vintersäsongen 2024.
Utländska gästnätter ökar, men svenskar står för majoriteten
Vintersäsongen i Sverige, som sträcker sig från december till april, är en viktig period för turismen. Av totalt 21 miljoner övernattningar stod utländska turister för 4,3 miljoner, en ökning med 8 procent från föregående år. Detta innebär att utländska gästnätter utgjorde 20 procent av alla övernattningar under vintersäsongen.
Danskarna dominerar bland de utländska besökarna
Den största ökningen av utländska gästnätter kom från Danmark, med 25 procent fler övernattningar jämfört med föregående år. Detta motsvarar 190 000 fler gästnätter. Samtidigt minskade antalet svenska gästnätter med 3 procent, vilket innebär en minskning med 500 000 gästnätter.
Positiv utveckling för privata bostäder och stugor
Av de olika boendeformerna var det enbart förmedling av privata bostäder och stugor som såg en positiv utveckling, med en ökning på 7 procent jämfört med föregående år.
Utländska besökare driver vinterns turism
Vintersäsongen är särskilt viktig för regioner som Dalarna, Jämtland, Norrbotten, Värmland och Västerbotten. Dessa fem län stod tillsammans för 7,2 miljoner gästnätter under säsongen, varav Dalarna bidrog med nästan hälften. Utländska gästnätter i dessa län ökade med 25 procent, vilket driver den totala ökningen på 3 procent för vinterdestinationerna.
– Valutaeffekten för Sveriges vinterturism fortsätter och länder som Danmark, Nederländerna och Tyskland ökade kraftigt sina gästnätter i vinterdestinationslänen. Den absolut största utlandsmarknaden är Danmark som i år stod för 40 procent av alla utländska gästnätter i fjällvärlden, säger Patrik Svensson, statistiker på Tillväxtverket.
Regionala skillnader i gästnätter
Dalarna och Värmland såg den största ökningen av gästnätter med 6 respektive 7 procent. Däremot hade Jämtland en negativ utveckling med en minskning på 4 procent. Bland storstadsregionerna noterades en blandad utveckling där Skåne tappade 3 procent av gästnätterna, medan Västra Götaland ökade med 1 procent och Stockholm hade ungefär samma antal gästnätter som föregående år.
Statistikens betydelse
Tillväxtverket är ansvarig för inkvarteringsstatistiken, som är en del av Sveriges officiella statistik. Den redovisar gästnätter, kapacitet, beläggning samt gästernas hemländer för kommersiella boendeanläggningar i Sverige. Gästnätter är ett mått på antalet nätter gäster bor på kommersiella boendeanläggningar. Statistiken för 2024 är preliminär och den slutgiltiga statistiken fastställs april 2025.