Hör du till de svenskar som har tröttnat på att jobba i Sverige? Är lönerna för dåliga och jobben för tråkiga? Tror du att du skulle få det bättre om du jobbade i Norge? Då är detta guiden för dig. Här går vi igenom allt du behöver veta för att kunna arbeta i Norge.
Vilka jobb finns i Norge?
Det första vi borde fundera lite på är vilka jobb som finns i Norge. Vad kan man jobba med egentligen? Självklart finns det samma jobb där som i Sverige. Du kan fortfarande vara lärare eller bilmekaniker om du vill. Men för de flesta är detta inte de jobb de söker. Norge har nämligen något som vi i Sverige inte har – olja.
Jobba på oljeplattform
Det har blivit mycket populärt bland svenskar att arbeta på de norska oljeplattformarna. Lönen är bra och du får vara hemma under långa perioder. För det mesta jobbar man nämligen en vecka eller två på plattformen. Sedan får man ledigt tre till fyra veckor. Med en ingångslön på 450 000 kronor är detta ett mycket populärt jobb för många svenskar. När du väl är ombord på själva oljeriggen brukar man jobba i skift. Först jobbar du i tolv timmar och sedan har du ledigt i tolv timmar. När du inte arbetar finns det massor av olika aktiviteter att spendera tiden på.
Jobba inom IT
IT-sektorn är en sektor som bara ökar i Norge. Eftersom denna sektor har ett stort behov av arbetskraft är lönerna också höga. Här kan du räkna med en lön som är 20–40 % högre än vad du skulle få på den svenska arbetsmarknaden. Dessutom är den lönen räknad i norska kronor så lönen omvandlad till svenska kronor blir ännu högre. Därför väljer väldigt många svenskar att arbeta i Norge.
Jobba på Malta
Men om du tycker att klimatet här uppe i Norden är helt fel? Om du vill slippa all kyla och snö och ha sommar året runt, vad kan man då göra? Ett alternativ skulle vara att istället börja arbeta på Malta.
Om du vill jobba på Malta kan du förvänta dig sol och värme året runt. Att slänga sig i havet efter jobbet är en dröm för många och på Malta är det en möjlighet. Väljer du att jobba här kan det mycket väl hända att du hamnar i spelbranschen. Väldigt många spelföretag har nämligen sin bas här och de anställer väldigt många människor. Typiska jobb som du kan förvänta dig att få är till exempel översättning för deras hemsidor, marknadsföring och redovisning. Om du är kvalificerad för något av dessa jobb kan du säkerligen få anställning inom spelbranschen på Malta.
Att våga ta steget
Många drömmer om att jobba utomlands men få tar drömmen och gör den till verklighet. Många tror att det är komplicerat men det är det verkligen inte. Eftersom nästan alla länder i Europa är med i EU har du som svensk medborgare rätt att bosätta dig och arbeta i länderna. Du behöver inget särskilt tillstånd över huvud taget. Det är därför fler borde våga ta steget.