Att säga upp sig är något man ibland måste göra. Vi förklarar hur du bör göra det och vad du kan behöva tänka på om du säger upp dig.
Man kanske har fått ett nytt jobb eller vill göra något annat en tid. Alla har vi olika anledningar att lämna ett jobb. Då är det viktigt att man säger upp sig på rätt sätt. För det är trots allt något som underlättar för framtiden. Dock skiljer sig detta från arbetsplats till arbetsplats. Vilket gör att man alltid ska se till att följa en viss struktur när man ska säga upp sig. För genom att göra allt ordentligt redan från början, blir det lättare i slutändan.
Först och främst ska du prata med din chef, eller om chefen inte är tillgänglig med din HR avdelning. Detta skiljer sig från olika arbetsplatser. En del är mindre och har inte någon HR avdelning och andra är större. Dock ska man alltid börja med att prata med chefen eller HR avdelningen. Sedan är det otroligt viktigt att man gör sin uppsägelse skriftligt. På det sättet blir det inga problem eller oklarheter när man ska sluta.
Hur man skriver ett uppsägningsbrev och hur lång uppsägningstid man har
Att skriva ett uppsägningsbrev är inte komplicerat. En del arbetsplatser har en mall för detta på sitt intranät man kan använda sig av. Annars gäller det att man skriver ”Med detta brev bekräftar jag min uppsägning från (Företagets namn). I enlighet med mitt anställningsavtal har jag X månaders uppsägningstid. Min sista arbetsdag blir XXXX-XX-XX.”
Det är viktigt att man även sparar en kopia ifall det i framtiden skulle bli några problem. Innan du skriver ditt uppsägningsbrev är det bra om du tar reda på din uppsägningstid. Detta regleras av ditt kollektivavtal eller om det inte finns något sådant av LAS. Normalt är det mellan 1 – 3 månaders uppsägningstid. Därför är det viktigt att du ser till att kontrollera detta, för att arbeta den tiden du ska. Om du är osäker kan du alltid fråga ditt fackförbund eller läsa igenom ditt anställningsavtal.
Du kan komma överens med din chef om att sluta tidigare men det är inget en arbetsgivare har en skyldighet att erbjuda. Skulle du vägra att arbeta under din uppsägningstid riskerar du att få betala skadestånd.