Hepatit A är en sjukdom som kan orsaka inflammation i levern. Sjukdomen sprids främst genom förorenat vatten och mat, och är vanligare i vissa delar av världen jämfört med andra. För att skydda sig mot sjukdomen kan man vaccinera sig. Men hur länge håller egentligen ett hepatit A-vaccin?
Vad är hepatit A?
Hepatit A är en virussjukdom som orsakar inflammation i levern. Sjukdomen kan vara mild till allvarlig och varar vanligtvis några veckor. I sällsynta fall kan den vara livshotande, särskilt för äldre personer eller de med andra hälsoproblem.
Hur smittas man av hepatit A?
Hepatit A finns över hela världen, men risken att smittas ökar i områden med dålig standard på vatten och avlopp. Det rekommenderas att vaccinera sig om man reser till områden med högre smittrisk än Sverige, som Asien, Oceanien, Afrika, Sydamerika, Centralamerika och delar av Sydeuropa.
Vaccination mot hepatit A
För att få ett skydd mot hepatit A i minst ett år behövs en dos av vaccinet. För ett längre skydd, eller om man planerar upprepade resor till riskområden, bör man ta en extra dos tidigast sex månader efter den första dosen. Det intressanta är att det kan gå minst 15 år mellan de två doserna utan att man behöver börja om med vaccinationen.
Vaccinering av barn
Det är viktigt att även barn vaccineras eftersom de kan sprida smittan vidare till andra som saknar immunitet. Små barn upp till 6 års ålder kan smittas men blir sällan allvarligt sjuka.
Kombinationsvaccin
För de som behöver skydd mot både hepatit A och hepatit B finns ett kombinationsvaccin. Vuxna och unga från 16 år får tre doser av detta kombinationsvaccin för skydd mot hepatit A i minst 30 år och hepatit B resten av livet.
Biverkningar av vaccinet
Som med alla vaccin kan det finnas biverkningar. Vanliga biverkningar inkluderar rodnad och svullnad i injektionsområdet, ömhet, huvudvärk och illamående. Dessa biverkningar brukar gå över inom några dagar.