Det går inte längre att blunda för vad som händer med vårt klimat. Även de mest motstridiga motståndarna har fått erkänna att klimatförändringarna är ett faktum och att vi måste göra något åt dem. Tyvärr har det hunnit gå mycket längre än vad man hade hoppats på. Men vi ska inte blicka bakåt utan framåt, och det är flera organisationer, företag och regeringar som nu har gått in för att städa upp såväl land som hav. Havens nedskräpning har varit ett stort samtalsämne de senaste åren, och det gäller såväl de stora världshaven som Östersjön.
Sprida kunskapen
För att vi ska kunna städa upp haven och stoppa den förorening som pågår måste alla hjälpa till. För att detta ska lyckas måste man sprida kunskapen om vad som håller på att hända med haven och hur man kan motverka det. Förra året lanserades initiativet Clean the Sea vars syfte är att städa upp vattnen runt Malta i Medelhavet. Man vill även sprida information och undersöka vad föroreningarna gör med det marina livet samt vart utsläppen kommer ifrån. Initiativet är ett samarbete mellan universitetet på Malta, universitetet i York och flera andra aktörer.
Plast och utsläpp
En stor bov i dramat är plasten. Årligen räknar man med att cirka 12 miljoner ton plast hamnar i haven, vilket både förstör och påverkar det marina livet negativt. Övergödning orsakat av utsläpp från bland annat jordbruk och industrier är ett annat problem och leder till att viktiga näringsämnen fördubblas och dödar istället för att gynna livet som lever i vattnet. Däremot sa FN
havssändebud under ett Havs- och Vattenforum i Göteborg i sommar att de svåraste problemen ska gå att få bukt med till 2030 genom FNs hållbarhetsmål SDG 14. Han menade att all marin nedskräpning som är orsakad av människan ska kunna lösas av människan, men lyfte samtidigt fram att det är allvarliga problem vi står inför med höjda havsnivåer och sjunkande syrehalter.
Vad kan du göra?
Vad kan du som privatperson göra för att bidra till renare hav? Faktiskt ganska mycket. Dels finns det organisationer, som Ocean Cleanup, som tillsammans med volontärer åker ut och samlar upp plast och annat skräp. Du kan även se till att minska din plastkonsumtion. Undvik att köpa nya plastpåsar varje gång du handlar, och ta istället med dig bärkassar hemifrån. Undvik att köpa frukt och grönsaker som är förpackade i plast, och undvik företag som använder mikroplaster och andra plastpartiklar i sina produkter. Och viktigast av allt: om du måste köpa något som innehåller plast, se till att källsortera det på rätt sätt!