Tänk två gånger innan du bokar den där sol- och badsemestern utomlands. Att simma i Medelhavet innebär nämligen att man doppar sig i de mest plastförorenade vattnen i världen. Enligt en rapport från Världsnaturfonden, WWF, är plastkoncentrationen i Medelhavet fyra gånger större än i den enorma plastsoppan i nordöstra Stilla havet.
Sverige: ett toppalternativ för badare
För de som vill bada denna sommar kan det vara mer gynnsamt att stanna hemma i Sverige, där vattenkvaliteten skattas högt. ”91 procent av de svenska EU-baden har utmärkt, bra eller tillfredsställande vattenkvalitet”, poängterar Havs- och vattenmyndigheten (HaV). Antalet badplatser med toppklassificering har till och med ökat sedan förra året.
Frekventa test av svensk vattenkvalitet
Data från kommunrapporter mellan 2019 och 2022 utgör grunden för dessa uppdaterade siffror. ”De senaste åren har vi sett att antalet EU-bad fortsätter att öka. Det är bra eftersom det då tas regelbundna vattenprover”, förklarar Ema Glad, utredare på HaV.
Medelhavet: turisternas och industrins påverkan
De cirka 200 miljoner turisterna varje år, tillsammans med intensiv industri och fartygstrafik, är huvudansvariga för Medelhavets föroreningar. Varje år dumpas mängder av plast motsvarande tiotusentals sopbilar i havet, med Turkiet, Spanien, Italien, Egypten och Frankrike som de största syndarna. ”Vår kärlek till Medelhavet är stor, men vi gör alldeles för lite för att minska utsläppen och skydda havsmiljön”, uttalar Håkan Wirtén från WWF.
Svensk sommar: mer än bara väder
Trots oro över det oförutsägbara svenska sommarvädret föreslår Svenska Turistföreningen (STF) att väderfaktorn kan vara överdriven. ”Det tyder på att vi nog pratar mer väder än vi faktiskt oroar oss för det. Mitt personliga “svemestertips” är att ta en Sverigekarta, blunda, peka och åk dit. Svårare än så är det inte”, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig i föreningen. Kanske är det dags att överväga en mer hållbar, svensk semester denna sommar.