Det är inte svårt att rösta i EU valet och det är inte mycket som krävs för att kunna göra det. Du har säkert hittat hit för att du undrar hur man röstar? Lugnt, vi reder ut exakt hur det går till här.
Först och främst måste man vara 18 år gammal för att få rösta i EU valet. Man behöver inte vara svensk medborgare men man måste vara folkbokförd och EU medborgare. Det innebär att en EU medborgare som bor i Sverige och har valt att rösta i det svenska EU valet kan göra det. På precis samma sätt som en svensk som är bosatt i ett annat EU land kan rösta i deras EU val.
Det finns fyra sätt att rösta i EU valet, förtidsrösta, poströsta, från utlandet eller på valdagen i en vallokal. Alla som är folkbokförda eller inskrivna i röstningslängden får ett röstkort. Detta kan användas för att på valdagen rösta på det parti man vill ska nå EU parlamentet.
Rösta i EU valet
Alla som har rätten att rösta i det svenska EU valet får ett röstkort till sin folkbokföringsadress. Detta röstkort tar man med sig när man ska rösta på valdagen. Sedan väljer man en röstsedel för det parti man vill rösta på och man kan även personrösta inom det partiet. Vallokalen du får gå till beror på vart någonstans du är folkbokförd och det är dit du ska gå. Detta står på röstsedeln. Om du valt att poströsta måste du skicka in din röst och se till att den är vidimerad. Dvs att två andra personer intygar att det är du som röstat, de får inte vara nära släkt med dig.
Om du istället väljer att förtidsrösta i EU valet kan du hitta via din kommun hitta en lokal där du kan förtidsrösta. Du kan göra detta upp till 18 dagar innan valdagen. Glöm bara inte bort att ta en id-handling och ditt röstkort. På det här sättet kan du vara säker på att din röst blir hörd. Om du bor utomlands men har valt att rösta i det svenska EU valet, kan du poströsta. Eller rösta på en ambassad eller ett konsulat på specifika dagar och tider. Samma princip gäller att man måste ha en giltig id-handling och sitt röstkort.